Een aanhanger komt in allerlei verschillende gevallen van pas. Bij een verbouwing is een aanhanger essentieel voor het aanvoeren van materialen en het afvoeren van grofvuil en puinafval. Voor een kleine verhuizing is een aanhanger ook efficiënt en handig. Je kunt een aanhanger huren met je gewone rijbewijs B in de meeste gevallen, maar voor sommige aanhangers heb je een ander rijbewijs nodig. Naast het rijbewijs zijn er veel andere zaken om op te letten bij het huren van een aanhanger. Hieronder kun je lezen waarvan je allemaal op de hoogte moet zijn voordat je een aanhanger gaat huren.
Verschillende rijbewijzen bij aanhanger huren
Als je een gewoon autorijbewijs hebt, betreft dit een rijbewijs B. Met dit rijbewijs kun je een auto besturen en daarachter een aanhanger hangen met type A, C of CH. Andere type aanhangers behoeven een ander rijbewijs. Andere factoren die bepalen welk rijbewijs je nodig hebt om een dergelijke aanhanger achter je auto te mogen trekken is de massa. Rijbewijs B is voldoende voor een maximale massa van 750 kilo. Deze maximale massa betreft de aanhanger zelf en hetgeen je erin laadt. 750 kilo tot en met 3500 kilo massa behoeft rijbewijs BE. Wanneer je jouw rijbewijs hebt gehaald na 1984, heb je een apart examen nodig om een E-aantekening te krijgen in jouw B rijbewijs.
De trekkracht van auto’s
Elke auto heeft weer een ander vermogen tot het trekken van een aanhanger. Dit heet de trekkracht van een auto. Je kunt de specifieke trekkracht van jouw auto vinden in de kentekenpapieren van je auto. Je kunt hier twee zaken zien staat: geremd en ongeremd. Ongeremde aanhangwagens mogen in het geval van de meeste auto’s veel minder massa bedragen dan geremde aanhangwagens. Dit is natuurlijk om de maximale veiligheid te waarborgen op de weg. Geremde aanhangwagens kunnen veel meer gewicht hebben en vergroten de trekkracht van je auto, omdat het veiliger is.
Het kenteken en de lichten
Wanneer je een aanhanger achter je auto hangt, blokkeer je hiermee natuurlijk een aantal zaken. Allereerst zijn de lichten van je auto geblokkeerd, dus moet een aanhanger deze vervangen. Ten tweede is het wettelijk verplicht een witte versie van de kentekenplaat van je auto op je aanhanger te bevestigen. Je kunt deze zelf laten maken. De kosten zijn laag en het kan heel snel gebeuren. Vaak hebben aanhangers een handig bevestigingssysteem voor het kenteken, zoals klemmen.
Voordat je wegrijdt
Net als bij een auto is het bij een aanhanger verstandig wat algemene zaken te checken voordat je ermee wegrijdt. Ten eerste moet je kijken naar de banden. Slappe banden kosten je niet alleen meer brandstof, maar maken het ook minder veilig. Vervolgens kun je de aansluiting checken van de aanhanger met de auto, en ook de aansluiting van de elektriciteit voor de lichten. Check ook altijd even of de lichten het doen, door bijvoorbeeld je rem in te trappen. Wanneer je een geremde aanhanger hebt, kun je dan ook nagaan of de oplooprem goed functioneert. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan!